A kormány alkalmatlan az ország demokratikus működtetésére

„A Gyurcsány kormány is megpróbálkozott a „baráti szakszervezetekkel” látszat megállapodást kötni, de a Gyurcsány kormány végül mégiscsak érdemben tárgyalt a gazdák képviselőivel. Három héten keresztül a legmagasabb szintű állami vezetők tárgyaltak a gazdák tárgyaló delegációjával – pontokba szedett követeléseikről – végül 38 pontos megegyezés született. Igaz, hogy ott állt ezer traktor Budapesten…”

Sok minden történt már a pedagógusok mozgalmának beindulása óta, de talán a legfontosabb az, hogy az események láncolatában megmutatkozik az Orbán kormány alkalmatlansága a társadalom demokratikus működtetésére.

  1. Először megpróbáltak úgy tenni, mintha nem történt volna semmi… nagyon bíztak abban, hogy „a tüntetők elfáradnak és hazamennek”.
  2. Amikor látták, hogy a hatás sokkal nagyobb, mint amire számítottak, akkor megindult a lejárató hadjárat Pukli István ellen. Pedig Pukli István csak egy jó szándékú iskolaigazgató. Ami különössé teszi, az hogy vannak gondolatai, van hangja, tudja, hogy mit akar és ezért tenni is képes.
  3. Aztán jöttek a magukat kereszténynek hirdető politikusok, akik olyan méltatlan kijelentéseket tettek a demonstráló tanárokra, hogy azokat jobb lenne törölni a magyar történelemből.
  4. Aztán jött az a nagyon különleges formájú látszat kerekasztal… a valódi, érdemi tárgyalások helyett.
  5. Aztán jöttek a közvélemény megtévesztését célzó nyilatkozatok: „csökkentik a tanulók terheit, megszüntetik a Klik-et” – mintha máris megoldódott volna minden.
  6. ÉS MÉG MINDIG NEM TÁRGYALTAK A PROBLÉMÁKAT FELVETŐ, JAVASLATAIKAT MEGFOGALMAZÓ TANÁROKKAL – A CIVIL KÖZOKTATÁSI PLATFORM KÉPVISELŐIVEL.
  7. A március 15-i több tízezres tüntetést, az ott megfogalmazott követelést a miniszterelnök viccre vette – „Én úgy vettem, hogy ez egy tréfa”. Ez arra vall, hogy Orbán Viktor kezdi elveszíteni a józan ítélőképességét. Több tízezer ember akaratnyilvánítása ugyanis sohasem tréfa.

Lejáratni, leszalámizni, félrevezetni, megfélemlíteni, hamis látszatokat kelteni… ez minden, amit eddig tettek. Mindezzel bebizonyították, hogy az Orbán kormány alkalmatlan egy demokratikus társadalom működtetésére. Képtelenek felfogni, hogy ők vannak az országért nem az ország van értük.

Friss hír: „Az oktatási államtitkár nem tartja helyesnek a szerdán megtartott polgári engedetlenségi akciót.” (http://orientpress.hu/…/palkovics-laszlo-nem-helyes-a-polga…)
Nyilvánvaló azonban, hogy az akcióban résztvevő pedagógusok, szülők, és támogatók nagyon is helyesnek tartják a március 30-i békés és méltóságteljes megmozdulást.
Palkovics László azt is hangsúlyozta, hogy: „továbbra is a köznevelési kerekasztalt tartja jó megoldásnak az oktatásban felmerült problémák megtárgyalására.” „A magyar oktatás ügye nem privát dolog” – és hozzáfűzte: „nem szeretnének külön tárgyalást folytatni.”

Vajon hogy jutnak ilyen okosságok egy államtitkár eszébe? Több tízezer állampolgár képviseletében, saját felvetéseikről tárgyalni akarnak a kormány képviselőivel az állampolgárok – ez privát dolog lenne? Vajon ésszerű dolog helyettük mással tárgyalni, őket semmibe venni – a közvéleménnyel pedig elhitetni, hogy ez így rendben van?
Hát nincs rendben! Nagyon nincs!

A Gyurcsány kormány is megpróbálkozott a „baráti szakszervezetekkel” látszat megállapodást kötni, de a Gyurcsány kormány végül mégiscsak érdemben tárgyalt a gazdák képviselőivel. Három héten keresztül a legmagasabb szintű állami vezetők tárgyaltak a gazdák tárgyaló delegációjával – pontokba szedett követeléseikről – végül 38 pontos megegyezés született. Igaz, hogy ott állt ezer traktor Budapesten…

Mi lenne a mindenki számára elfogadható megoldás? A kormány döntéshozatalra feljogosított (!) képviselőjének azonnal leülni tárgyalni a Civil Közoktatási Platform képviselőivel, és figyelmesen meghallgatni javaslataikat, kritikájukat. Egy ilyen helyzetben a kormánynak is módja lenne kifejteni álláspontját, megvédeni érveit. A lehetséges megoldási javaslatokat aztán széles körben megvitatni minden érintettel, és ezek után meghozni a szükséges intézkedéseket.
Ez történne, ha a kormány komolyan venné saját magát, és az állampolgárait.

  1. március 31.

Ács Sándorné

2005. Gazdademonstráció 253 2005. Gazdademonstráció 267 2005. Gazdademonstráció 321 2005. Gazdademonstráció 326
Fotó: Ács Sándorné

A képek a 2005-ös gazdatüntetés tárgyalásain készültek. A miniszteri tárgyalóban Németh Imre miniszter és államtitkárai, valamint szakmai munkatársai ültek szemben a demonstrálók képviselőivel. A demonstrálók pontokba szedett követeléseiről tárgyaltak 3 hétig – megegyezésig.

 

Share
ÉLŐhír © 2016 Frontier Theme