Samsung akkumulátorgyár Gödön, avagy kormányzati sikerpropaganda és ami mögötte van

Egy nap, két hír. Az egyik a hazai fősodratú médiából, a másik egy alternatív levelezőlistáról. Utóbbit a magyar választópolgár nem olvassa. De nem olvassa ezt sem a kormánypárti média, sem az ellenzéki, mert némi utánajárást, rákeresést igényelne. Így maradunk mi, az Élőhír.

Nézzük az elsőt. Kossuth rádió reggeli hírműsor, 2016, augusztus 30. Szíjjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter – aki közismert közgazdasági képzettségéről – megállapította, hogy megváltozott a világtrend, a tőkeerős cégek már nem keletre helyezik ki a termelést, hanem ázsiai cégek jönnek nyugatra. Ezt a felismerését arra alapozza, hogy a Samsung egy új akkumulátorgyárat épít Magyarországon, jelesül Gödön. Ez munkahelyteremtést jelent, és megint Magyarország van az élen.

Ugyanaznap, a SumOfUs nevű civil szervezet levelezőlistája (us@sumofus.org) tette közzé az eredetileg augusztus elejei hírt (forrás: Samsung endangered workers health in S Korea, Al Jazeera, Aug 10, 2016; Women of Samsung Walk Out — National Strike for Equal Pay Hits Korea, Medium, Aug 8, 2016), miszerint a Samsung egyik dél-koreai üzemében 76 munkás meghalt, rákkeltő anyagok miatt. A hírt a Samsung a konkurenciától való félelmében megpróbálta titokban tartani és ebben a dél-koreai kormány is segédkezett. Az áldozatok 20 és 30 közti fiatalok, akiket cserélhető alkatrészekként kezeltek – mint egy mellrákból kigyógyult volt munkásuk nyilatkozta. A Samsung LCD gyáraiban 200 súlyos betegről tudunk, beleértve leukémiát, szisztémás lupust (SLE), lymphomát, és multiplex sclerosist. Íme a petíció

A két hír szorosan összefügg.

Mi a valóság?

Szíjjártó Péter téved, illetve hazudik. Állításával ellentétben a közgazdaság törvényei nem változtak. A tőke oda megy, ahol
a./ olcsó a munkaerő
b./ lazák a környezeti előírások.

Miért jött ide, Magyarországra? Éppen ezért.
a./ Magyarország “versenyképes”, mert béreink elérték a kínai – dél-koreai béreket, vagyis pontosabban az ázsiai bérek alulról emelkedve elérték a magyart, és a szállítási költséget levonva már megéri itt termeltetni bérrabszolgákkal.
b./ a szennyező technológiákat – mint például az akkumulátorgyártást – ide tudják hozni, ha érdekeltté tesznek elegendő számú politikust, lásd: Hankook gumigyár.

A közvéleménynek pedig elegendő a sikerpropaganda. Aki pedig mást állít, az a nép ellensége.

Vajon meg kell várjuk, míg a gödi akkumulátorgyár dolgozói tömegesen rákbetegséget kapnak?

Ertsey Attila

Share
ÉLŐhír © 2016 Frontier Theme